fbpx

2008. február 14. csütörtök

Az MA-1 bomber dzseki története

Az MA1 bomber dzseki minden bizonnyal az USA hadereje által valaha használt legnépszerűbb ruhadarab.

eredeti MA-1 bomber dzseki zsályazöld szín

Hivatalos neve: „Jacket, Flyers, Man’s Intermediate J-8279”, mely közepesen hideg környezetbe szánt férfi repülős dzseki.

Az Alpha Industries (és elődcége a Dobbs Industries) az ’50-es évek óta készíti ezt a ruhadarabot, gyakorlatilag egyedüli MA1 beszállítóként az USA hadereje számára.

Az MA1-est a negyvenes évek végén fejlesztették, mikor is új pilot dzsekire lett szükség, hiszen a sugárhajtás bevezetésével eddig nem látott elvárások jelentek meg a pilóták biztonságával és komfortjával szemben. A propelleres repülés idejében pamut bélésű bőrdzsekit viselt az ilyen repülők személyzete.

 

MA-1 dzsekiben kezet fog két amerikai pilóta

A bőrdzsekikre nagy magasságban, hidegben ráfagyott a levegőből, az esőből, vagy a kilélegzett levegőből származó pára, ezzel hideggé és kényelmetlenné téve a ruházatot. Továbbá, a modern sugárhajtású gépek áramvonalasabb és keskenyebb kialakítást nyertek, ezzel a pilótafülke is szűkösebb lett. A gyors és akadálytalan bejutás a pilótafülkébe, és annak elhagyása kritikus biztonsági faktorrá vált. Fentiek miatt vált szükségessé egy testhezállóbb, könnyű és meleg dzseki megtervezése.

A dzseki külső anyagaként a nejlonra esett a választás.

A nejlont a II. világháború előtt fedezték fel, de a repülős ruházatban nem alkalmazták, talán azért, mert a gyártott mennyiséget felemésztette a temérdek ejtőernyő.

Az első nejlon dzsekit valamikor 1944-ben készítették és a B-15 jelzést kapta. Nagyon hasonlított az MA1 dzsekire, azzal a különbséggel, hogy a B15-nek még prémgallérja volt. Ám ez a modell (B15) csak néhány évig volt gyártásban, és utána már az MA1 következett.

Az első MA1-eseket 1950-ben a Légierő és a Haditengerészet pilótái és a gépeket kiszolgáló személyzet kapta, de kisebb mennyiség jutott a Hadsereg repülő személyzete számára is.

Az Alpha Industries 1958-ban kapta az első megrendelését az USA kormányától, akkor még Dobbs Industries néven.

Az MA1 bomber dzseki igen sok módosításon ment keresztül alkalmazásának hosszú története folyamán, bár magas fokú funkcionalitását mindvégig megtartotta napjainkban az MA1-et már nem viselik.

Az eredeti kormányzati specifikáció a MIL-J-8279 azonosítót kapta. Az időközbeni módosításokat a négy számjegy után írt betűk jelentették. Ennek megfelelően a módosítások a J-8279F-ig tartottak, mely utolsó változtatás a ’80-as évek elején történt.

Az MA1 eredetileg jó minőségű nejlon külső köpennyel készült, nejlon béléssel. A két nejlon héj között egy dupla rétegű gyapjú réteg szolgálta a hőszigetelést. Néhány évvel később a gyapjút poliészter tömés váltotta fel, mert így számottevően könnyebb és melegebb lett a dzseki. Az MA1, az elődjéhez, a B15-höz képest már nem rendelkezik prémes gallérral (a prémgallér gondot okozott az ejtőernyővel való együttviseléskor), valamint a J-8279D változattól datálva narancs színű béléssel készül.

Az idők során további módosítások történtek, úgymint, elhagyták a dzseki mellkasáról az oxigénmaszk csiptető nyelvet, és a sisakrádiót szolgáló vezeték csiptetőt. A korai MA1 modellek mindkét karján rajta volt a légierő logója, mely elhagyásra került, mikor egyéb haderőnemeknél is bevezették került a ruhadarabot. 

Az MA1 és elődje, a B15 eredetileg két színben készült, előbb mélykékben, majd zsályazöldben. A koreai háború idejében (1950-1953) még mindkét szín előfordult. Valószínűleg a zöld előnyösebbnek volt könnyebb álcázhatóság miatt.

Az MA1-et közepes súlyúnak tervezték, szándék szerint - 10 °C-tól + 10 °C környezeti hőmérsékletre.

Minden egyes Alpha MA1 bomber dzseki megfelel az alábbi jellemzőknek:

-57 varrási vonalból áll, mindegyiknek egyedi célszerűsége van, a tartalékzseb és a cigarettazseb 8 varrással készül,

-a hímzett Alpha logo és az azonosító címke a bal zseben belül található úgy, hogy az a dzseki kifordításakor sem látható.

Az Alpha által gyártott és közforgalomban kapható MA1 dzsekik csak néhány részletben különböznek a katonai specifikációk szerint gyártott daraboktól, melyek nem a kinézetet módosítják, inkább a mindennapi használatot hivatottak segíteni.

Ilyen különbségek az alábbiak:

-A külső héj vízlepergető bevonattal készül, amellyel komfortosabb a dzseki az erős szélben.

-A kötött kézelő és derékrész gyapjú helyett akril anyagból készül, mely tovább marad esztétikus.

-A bélés nem steppelt, hanem egy darabból szabott.

Az Alpha kötelező szabványt állított fel az eredeti MA1 készítésével, ezért bár sokan próbálják másolni, de ismételni nem tudják.

Az eredeti MA-1 bomber dzseki szabása viszonylag bő.

100101 432 alpha industries ma 1 flight jacket 001

Az utóbbi években nagyobb kereslet mutatkozott az MA-1 szűkebb szabású változatára, ezért elkészítettük a VF59 változatot, mely sokkal testhezállób, mint az eredeti.
Az alábbi képen egy FV59 változatú (slim fit) szabású MA-1 dzseki látható szürke színben.

191118 432 alpha industries ma 1 vf 59 flight jacket 001

MA-1 bomber dzseki VF59 változat (slim fit) kékben

191118 389 alpha industries ma 1 vf 59 flight jacket 001

Budapesten, a Váci úti márkaboltban kiállítva látható egy több, mint 50 éves MA-1 dzseki, mely Vietnamot is megjárta.

múzealis ma-1 bomber dzseki, amely a Vietnámi Háborút is megjárta

 

KIPRÓBÁLT. TESZTELT. BIZONYÍTOTT.

cartMegnézem az MA-1 dzsekiket a webshopban.

MA-1 NASA felvarrókkal, VF59 szűk szabással, fehér színben

166107 09 alpha industries ma 1 nasa flight jacket 004

Vissza

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebben