fbpx

Alpha Industries története

Az Alpha Industries 1959-ben, Knoxville-ben (Tennessee állam) alapított ruházati gyártó, aki kezdetben kizárólag az Amerikai Haderő beszállítójaként dolgozott. Mára nemzetközi hírű ruházati divattermékek gyártóvá nőtte ki magát. A cég leginkább pilóta dzsekijeiről és parkáiról ismert, de a portfólió nem csak férfi, hanem női és gyerek ruhákat is tartalmaz a kabáttól a pulóveren és nadrágon át egészen az alsóneműig és kiegészítőkig.

Alpha Industries három gyártó jogutódjaként született meg 1959-ben. Superior Tags Coporation, Rolen Sportswear és a Dobbs Industries a negyvenes évektől kezdve gyártott a Védelmi Minisztérium számára repülős ruházatot, mint B-10 bomber és L-2 dzsekik, valamint A-9 és A-10 nadrágok. Az Alpha céget a korábbi előd cégek könyvelője Samuel Gelber alapította Knoxville-ben. Ahogyan a Vietnámi Háború kiszélesedett Alphát elárasztotta a sok megrendelés. Az évtized végére Alpha lett az egyik legerősebb beszállító, különösképpen az MA-1 pilótadzseki vonatkozásában.

b-10 dzseki

B-10 dzseki

l2 dzseki

L-2 dzseki

l2 nadrág

L-2 nadrág

ma1 bomber dzseki

MA-1 dzseki

Hetvenes évek új elvárásokat hoztak a katonai gyártókkal szemben, amennyiben többféle ruházat gyártását rendelték, mert a katonai tevékenységek sokféleségéhez igazodóan sokféle, egymástól eltérő ruhadarab tervezését és gyártását várták el. Ennek megfelelően próbálta az Alpha gyártói tevékenységét specializálni és a többféle típusnak megfelelően több alvállalkozóhoz kiszervezni, mint pl. Summit Apparel vagy Benton Manufacturing. 1980-ban aztán az Alpha új telephelyre költözött, ahol a termelés elérte az 550 000 dzsekit évente.

Alpha Industries gyár, nyolcvanas években

Alpha Industries gyár, nyolcvanas években

Röviddel később egy igen fontos lépést tett a cég, amikor is hozzáfogott az állami megrendeléseken túl kereskedelmi céllal is gyártani. Az állami megrendelési ütemek közötti szüneteket jól ki lehetett tölteni ezzel az aktivitással. A profi katonai célra szánt ruházat bevarrt címkéje abban különbözött az utcai célra gyártott terméktől, hogy abban három csíkkal választották el a termék nevét a kezelői útmutatótól. Ennek nyomán kezdték keresni a vevők a „három csíkos” katonai cuccokat. Ekkor jelent meg az Alpha logójában a három csík. A Vietnámi Háború után a katonai feleslegeket árusító boltok sikertermékévé váltak az Alpha dzsekik és nadrágok. Először csak azok vásárolták, akik a korábbi években a seregben is viselték, de később a híre szélesebb vásárlói körbe is átvezette a terméket.

Alpha címke

Az ezt követő húsz éven az Alpha legfeljebb csak a dzsekik színeiben növelte kínálatát, de a modellek változatlanok maradtak. Ezeket a modelleket mai napig gyártjuk, ezek neve alap termékek, vagy „core products”. Az alaptermékek körébe tartoznak a B-15, MA-1, CWU45, N2B, N3B, M65 dzsekik.

1982-ben Samuel Gelber 67 éves korában meghalt és cégét feleségére, Mildred-re, hagyta, akinek John Niethammer és Midler veje Alan Cirker voltak segítségére. Az új vezetés alatt az Alpha nagyon megerősödött a kereskedelmi forgalomban.

Címke

Védelmi minisztérium levele minőségügyi díj odaítéléséről az Alpha Industries számára 1982-ből.

Pilóta dzseki

CWU45/P pilótadzseki

Nomex változatban

A Reagan kormányzat igencsak megemelte a katonai kiadásokat, azon belül csak a ruházati gyártók 1,8 milliárd dolláros beszerzést kaptak. Ennek nyomán az Alpha vezető beszállítójává és gyártójává vált a CWU 36/P és CWU45/P és MA-1 pilóta dzsekiknek.

A hidegháború végével az állami megrendelések 75%-kal estek vissza. A világszerte érvényesülő kereskedelmi liberalizációnak és a meginduló távol-keleti gyártás árletörő hatásának köszönhetően drasztikusan visszaesett a „Made in USA” termékek iránti kereslet. Az Öböl Háború és az Iraki Háború sem növelte érdemben a katonai ruházat megrendeléseit, mert inkább a gépek, berendezések és elektronika kap egyre nagyobb szerepet a helyi konfliktusokban. Az Egyesült Államok Védemi Minisztériuma még a nyolcvanas években ajánlotta Alpha céget más országok katonai attaséinak figyelmébe, így az Alpha a következő évtizedekben sok megrendelést teljesített olyan országok hadereinek számára mint, Argentína, Ausztrália, Belgium, Chile, Ecuador, Hollandia, Jordánia, Új Guinea, Szingapúr, Tajvan, Uruguay… A Magyar Légierő tagjai is szívesen viselik az Alpha CWU45 bőr változatát.

Kecskeméti pilóta CWU45 dzseki bőr változatában

Kecskeméti pilóta CWU45 dzseki bőr változatában, háttérben MiG29 gép

A csökkent katonai megrendeléseknek megfelelően az Alpha kisebb mennyiségben gyárt termékeket profi célokra és jelentősebb a termelése utcai viseletre szánt modellekből. Az Alpha három központtal rendelkezik világszerte. Az USA központ csak az Egyesült Államokat látja el, az Európai központ Németországban található, és külön központ van Japánban.

Alpha csomagolás

Alpha termékeket csomagolnak az USA-ban.

Az Európai és Amerikai központ szoros együttműködésben dolgoznak. Az alaptermékek mindkét kontinensen ugyanazok, és évtizedek óta ugyanúgy kaphatók. Azonban mivel a két terület divatja eltér egymástól, ezért sok olyan szezonális modell van, mely csak az egyik vagy csak a másik kontinensen található. Az európai ízlés színben, anyagválasztékban és méretezésben is más elvárást fogalmaz meg. A szezonális modellek sikerességük alapján lehet, hogy csak egy szezonban kaphatóak, de lehet, hogy apróbb változtatásokkal néhány éven keresztül gyártásban maradnak. Méretezésben az öreg kontinens vásárlói jobban kedvelik a szűkebb szabású viseletet, ezért készülnek a „vintage fit” ruhák, melyek a más gyártóknál ismert „slim fit” megfelelői. Bővebben a szabásokról itt. Az európai nemzetközi divat kiállításokon sok amerikai látogató fogalmazza meg irigykedve, hogy az európai Alpha kollekció sokkal szélesebb és jobb, mint az amerikai. A vállalat 50 éves születésnapjára Alan D. Cirker -az Alpha tulajdonosa- megjelentetett az Alpha Története címmel egy könyvet. 2013-ban Alan D. Cirker meghalt. Jelenleg fia, Michael Cirker vezeti a céget.

Alpha Könyv 1
Alpha Könyv 2
 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebben