fbpx

2011. november 05. szombat

Hogyan kell az Alpha dzsekit tisztítani?

Az Alpha Industries pilóta dzsekik fényes felületének titka a felhasznált anyag és annak felületi kiképzése.

A DuPont 5-5 nejlon (flight nylon) strapabíró, fényes és vízlepergető hatású.
A katonák számára rendszeresített dzseki lángálló nomexből készül. Ez sokkal drágább mint a nejlon.
Mindennapi, utcai viseletre a nejlon megfelelőbb.
A bélés anyaga polieszter.

Mosógépes mosás esetén a nejlon dzseki bélése összesik és a vízlepergető külső elveszti víztaszító képességét.
Erre hívja fel a figyelmet a dzsekiben lévő mosási kresz. Alábbiakban látható néhány címke.

mosási címke

CWU45 dzseki címkéje.

THE JACKET IS NOT TO BE LAUNDERED = A DZSEKI NEM MOSHATÓ

THE JACKET IS TO BE DRY CLEANED ONLY = A DZSEKI CSAK VEGYTISZTÍTHATÓ

pilóta dzseki

Ez a kép az N-3B parka címkéjéről készült.

Alul láthatók a mosási kresz szimbólumok, mely szerint a dzseki nem mostahtó géppel, nem fehéríthető, nem vasalható, hanem csak vegytisztítható, mégpedig perklór etilénnal.

DRY CLEAN ONLY = CSAK VEGYTISZTÍTHATÓ

DO NOT TUMBLE DRY WITH SYNTHETIC FUR TRIMMING = CENTRIFUGÁLÁSKOR A MŰSZŐR CSÍKOT TÁVOLÍTSUK EL A KAPUCNIRÓL.

megfelelő tisztítás

MA1 dzseki címkéje

DRY CLEAN ONLY = CSAK VEGYTISZTÍTHATÓ

jack

Egy pamut dzseki címkéje.

Mosógépben 40°C-on mostható, vasalható, nem centrifugázható.
Vegytisztítható.

WASH SEPARATELY OR WITH SIMILAR COLOURS = KÜLÖN MOSANDÓ VAGY CSAK HASONLÓ SZÍNŰEKKEL EGYÜTT.

TURN INSIDE OUT FOR WASHING AND IRONING = KIFORDÍTVA MOSANDÓ ÉS VASALANDÓ

pull

Pamut pulóver címkéje.

Géppel mosható 40°C-on. Fehéríteni nem szabad.
Centrifugázható, vasalható, vegytisztítható.

A fényes Alpha nejlon dzsekit a vegytisztítás ugyan kíméletesen tisztítja, azonban a viztaszító tulajdonságából veszít.
Tisztítás után próbáljuk meg tiszta vízzel ujjainkról lefröcskölni a dzsekit és amennyiben a vizet a dzseki beszívja, akkor
a víztaszító réteg utólagos pótlására javasoljuk a HOLMENKOL Textile Proof spray-t.

proof

A feületet vékonyan, egyenletesen fújjuk be.

Az impregnáló szer első látásra megváltoztatja az anyag színét, de fél órás száradás után a színkülönbség eltűnik és visszaáll az eredeti árnyalat.

Figyelem: Nem mindegyik Alpha dzseki készül flight nylon anyagból.
Az egyéb anyagok lehetnek mérsékeltebben vízállóak, pl. 2tone nylon, oxford nylon.
A ruhadarabok anyaga a letölthető katalógusban szerepel.
Az adott ruhadarabon az anyag elnevezése nem kerül feltüntetésre.

Általában a mosási kreszről (forrás: Wikipédia)

kezelési jelképek

A nedves kezelések (gépi, illetve kézi mosás, beleértve az áztatást, előmosást, mosást, öblítést és a víztelenítést – centrifugálást – is) jelképe egy vízzel teli teknő.
A mosás közben, illetve mosás után alkalmazott fehérítés jelképe az egyenlő oldalú háromszög.
A szárítás jelképe a négyzet.
A száraz vagy gőzöléses vasalás jelképe a kézi vasaló.
A vegytisztítás jelképe a kör.

Teknő, kád – a kézi vagy gép mosásra vonatkozó utasításokat tartalmazza, magában foglalva az ezzel kapcsolatos további nedves kezelések (áztatás, előmosás, öblítés), valamint a víztelenítés (centrifugálás) körülményeit is. A megengedett legnagyobb hőmérsékletet a jelképben feltüntetett számérték jelzi (a mértékegységet nem kell feltüntetni, az °C-ban értendő). A teknő jelkép alatt elhelyezett 1 vonal kíméletes, a 2 vonal fokozottan kíméletes mosóprogram alkalmazására hívja fel a figyelmet. Ha a jelkép teknőbe merített kezet ábrázol, akkor ez azt jelenti, hogy a termék csakis langyos vízben, kézzel mosható.
Egyenlő oldalú háromszög – a mosás alatt, illetve után végrehajtandó fehérítés jelképe. Korábban Cl betűjelet helyeztek el a háromszögben, ami a klóros fehérítést tiltotta, de ma már más fehérítőszerek is széles körben használatosak. Az üres háromszög most mindenféle (klóros, peroxidos, nátrium-perborátos, perecetsav tartalmú stb.) fehérítés engedélyezését jelenti. Ha csak a klóros fehérítést kell tiltani, ezt a háromszögben elhelyezett, a háromszög belsejében a háromszög bal oldalával párhuzamos két vonal jelzi. Ha semmilyen fehérítés nem alkalmazható, ezt a háromszög teljes kitöltésével és X alakú áthúzásával jelzik.
Négyzet – ez a szárítás jele. A textíliák esetében többféle szárítási mód ismeretes és használatos, ennek megfelelően kell ezt a jelet kiegészíteni. A dobos szárítógépben (tömblerben) végzett szárításra a négyzetben elhelyezett kör utal. Itt a négyzet alatt elhelyezett 1 vízszintes vonal kíméletes, 2 vízszintes vonal a fokozottan kíméletes szárító program alkalmazására hívja fel a figyelmet. A körben elhelyezett 1 pont alacsony (50 °C), a 2 pont közepes (70 °C), a 3 pont magas (90 °C) hőmérsékletű szárítást engedélyez. Abban az esetben, ha nincs egy pont sem a körben, akkor ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletre vonatkozóan nincs megkötés. Ha a kör teljesen ki van töltve, nem szabad fűtést alkalmazni. A centrifugálást követő, szárítókötélen történő szárítás engedélyezését a négyzet felső részébe rajzolt ív mutatja. Ha a szárítást a centrifugálás mellőzésével, lecsepegtetéssel (pl. vállfára akasztva) kell végezni, ezt a négyzetbe rajzolt három függőleges vonal jelzi. A négyzetben elhelyezett vízszintes vonal fektetve történő szárítást jelent. Ha a négyzet bal felső sarkában két 45°-ban dőlő vonal van, ez azt jelenti, hogy a terméket napfénytől védve (árnyékban) kell szárítani.
Vasaló – a háztartási vasalás körülményeire vonatkozik. A vasaló rajzában elhelyezett pontok a megengedett maximális hőmérsékletre utalnak: 1 pont 110 °C, 2 pont 150 °C, 3 pont 200 °C hőmérsékletű vasaló használatát engedélyezi.
Kör – a vegytisztításra vonatkozó útmutatások jelképe, de a szerves oldószerrel való kezelés mellett a kapcsolódó víztelenítésre és szárításra is vonatkozik. Az alkalmazható oldószerre a körben elhelyezett betű utal. A korábbi „A” jelzés, ami minden oldószer használatát megengedte, megszűnt. Az „F” betű a tisztításra alkalmas szénhidrogének, a „P” betű a perklór-etilén (tetraklór-etilén) alkalmazását és az „F” betű által engedélyezett oldószerek használatát is engedélyezi. Tilos a fluor-klórozott (freon-) származékok használata, mert ezek erősen szennyezik a környezetet. „W” betű jelzi, ha a tisztító üzem speciális berendezéssel végzett kezelésként környezetkímélő, vízzel végzett nedves eljárást alkalmazhat a termék tisztítására. A kör alatt elhelyezett 1 vonal itt is kíméletes, a 2 egymás alatti vonal fokozottan kíméletes kezelésre hívja fel a figyelmet.

Valamennyi jelképre vonatkozik, hogy az X alakú áthúzás az adott kezelés teljes tiltását jelenti (ez a fehérítés teljesen kitöltött háromszög jelképét is kiegészíti).

Használatos olyan jelkép is – bár a magyar szabvány ezt nem tartalmazza –, ami egy X alakban áthúzott, összecsavart kendőt ábrázol: ez a facsarás tiltását jelenti.

Vissza

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebben