fbpx

2021. április 02. péntek

Az M65 kabát története

M65 dzski eredeti olíva zöld színbenAz M1965 típusú gyakorló kabátot gyakran rövidítik csak M65 kabátnak, mely legalább annyira ikonikus felsőruházata az amerikai divatnak, mint az MA-1 vagy CWU45 bomber dzseki.
Az M65 kabátot az Egyesült Államok Hadereje 1965-ben rendszeresítette a MIL-C-43455 katonai szabványban leírt követelmények alapján.
A modell egyenes szabású, elöl cipzáras, bélésbe rejtett kapucnival rendelkező, kivehető béléses darab. Külső anyaga vízlepergető. A kabát eredeti színe olíva zöld volt.
Csuklójánál tépőzáras feltétet találunk, melynek célja, hogy a kesztyű tökéletesebben záródjon.
A dzseki első bemutatkozása a Vietnámi Háborúban történt, ahol a hideg felföldeken nagy hasznát vették a katonák a jó télállóságának, majd azt követően még sok színtéren szerepelt, mígnem a nyolcvanas években kivonásra került, de 2009-ig még használták a Haderőknél. Alpha Industries az elsők között kezdte gyártani az Amerikai Védelmi Minisztérium megrendelésére a modellt.

DeNiro travis bickle szerepében Taxisofőrben M65ben
1981-ben erdei terepmintás változata is hadrendbe került, majd kevéssel később sivatagi terepmintás verzió is napvilágot látott.
A kabát eredeti színe olíva zöld volt, később azonban már nagyon sok színben készült.
A kabát középhosszú, combközépig érő. Elöl cipzáras és patentos zárással rendelkezik. Csuklója tépőzárral állítható. Gallérjában cipzárral zárt, rejtett kapucni található. A gallér elöl tépőzárral vehető szorosabbra a szélvédelem érdekében. Mellrészén kettő medence részén további kettő patentos zseb kapott helyet. A „K” változatú kabáton tépőzáras névcímke rögzítő feltétet találunk a felső mellzsebek felett. A kabátnak létezik olyan változata, melyre szőrmés kapucni gombolható. A kabát belsejébe gombos rögzítő megoldással egy bélés tehető, mellyel szintúgy nagyobb hidegben teszi lehetővé viselőjének megóvását.
Érdekes története kerekedett ki az M65 kabátnak az évtizedek folyamán.
Természetesen elsőként az Amerikai Haderőt és a katonákat azonosították a ruhadarabbal, majd már a Vietnámi Háború során az USA katonai jelenléte elleni tiltakozó csoportoknak – pl. hippiknek – lett egyfajta szimbóluma. Ők tiltakozásul kezdték viselni a nagy békére utaló feliratokkal díszített változatokat. Így érdekes módon egyszerre lett military irányzat és a tiltakozó szubkultúra kedvelt darabja egyszerre.
Természetesen Hollywood-i filmekben is megjelent az M65 kabát, mellyel olyan erős karaktereket öltöztettek, mint Stallone a Rambóban, vagy DeNiro a Taxisofőrben.

Stallone a Ramboban M65 kabátban

M65 dzseki fekete színben

100103 03 alpha industries m 65 field jacket 001

M65 dzseki erdei terepmintás színben

100103 12 alpha industries m 65 field jacket 001

M65 dzseki bélése

M65 dzseki bélése

cartMegnézem az M65 dzsekiket a webshopban.

Vissza

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebben