fbpx

2021. március 20. szombat

NASA VOYAGER KOLLEKCIÓ

Tisztelgés a küldetés előtt.

Voyager spacecraft 600x495

A Voyager űrszondák (Voyager 1 és 2) 1977-ben indultak útjukra, így több, mint negyven éve száguldanak az űrben. Jelenleg a Földtől legmesszebb jutott, ember alkotta tárgyként beszélhetünk róluk, és tőlünk mért távolságuk egyre csak nő, mégpedig körülbelül 14km/másodperc sebességgel.
Feladatuk elsősorban a nagybolygók és holdjaik tanulmányozása volt, melyeket sikerrel teljesítettek is. A Voyager 1 két évvel fellövése után érte el a Jupitert, ahol addig még nem látott részletességű fotókat készített, és felfedezte a Jupitert övező vékony gyűrűt. Az alábbi fotók mind eredeti Voyager által készített képek.

Jupiter nagy vörös foltja.

voyager jupiter foltja

Több Jupiter holdat is megközelített és lefényképezte azokat.

Io, a vulkanius hold.

voyager jupiter holdja io

Ganymedes

voyager jupiter holdja ganymedes

A Jupiter és holdjai feltérképezése után majdnem húsz hónappal később érkezett meg a Szaturnuszhoz, amit 1980-ban ért el, és annak hét holdjáról is készített felvételeket.

voyager szaturnusz

Voyager 1 Titánról készített felvétele alapján állították fel a tudósok azt a feltételezést, hogy a légkörét folyékony etán és metán alkotják, amit a kétezres években a Cassini szondák meg is erősítettek.

Titán

voyager szaturnusz titán

Soha korábban nem készült még ilyen közeli és részletes felvétel a Szaturnusz gyűrűiről, melyet jól látható, hogy több száz gyűrű alkot. A mérések során három újabb holdat fedezett fel.

voyager szaturnusz gyűrűk

Ezt követően egy hintamanőver segítségével irányát a tudósok a Föld pályasíkjától eltérő irányúra módosították, és azóta repül a csillagközi tér felé.

Voyager pálya
Voyager útja a Szaturnusz után
1990-ben a szondát úgy fordították a NASA mérnökök, hogy még egy utolsó felvételt tudjon készíteni távolodóban naprendszerünk bolygóiról. Mai napig ez a valaha Földünkről legtávolabbról készített fényképfelvétel. A kép közepén a kis világos folt a Föld.

voyager föld

A kamerát azóta kikapcsolták, hogy más műszerek kapjanak elegendő energiát.

A NASA 2013-ben jelentette ki, hogy a szonda a Naprendszerünk határvidékén utazik keresztül, melyet stagnálási zónának is neveznek. A rádióizotópos termoelektromos erőforrásainak köszönhetően, még várhatóan 2025-ig lesz képes rádiójeleket sugározni a Földre, majd onnantól megszakad vele a kapcsolatunk, de folytatja majd tovább végtelen útját. Negyvenezer év múlva várható, hogy eléri a hozzánk legközelebbi csillagot.

A Voyager 2 szonda társával ellentétben tovább haladt az Uránusz (1986-ban haladt el mellette) és Neptunusz (1989-ben haladt el mellette) feltérképezésére. Azóta ez a szonda is távolodik naprendszerünktől.

A küldetés érdekessége, hogy az indításkor már tervezett volt, hogy a bolygók feltérképezése után a szonda nem visszatér, hanem elhagyja a naprendszert és örök utazásba fog kezdeni. Ezért a fedélzetére helyeztek néhány tárgyat, mellyel az emberiség térben és időben a végtelenbe küldheti üzenetét. Az üzeneteket egy harminc centi átmérőjű arannyal futtatott réz lemez hordozza, melyhez használati rajzot is mellékeltek. Erre a lemezre sokféle hangot rögzítettek, több, mint 5 órányi mennyiségben, mely között találhatóK természetes földi hangok, ember által keltett mesterséges hangok (többek között gyermeksírás, kutyaugatás, nevetés), továbbá üdvözletet 55 nyelven, köztük magyarul is. Mozart Varázsfuvolájától a zairei pigmeusok és az ausztráliai bennszülöttek énekén át Chuck Berry Johnny B. Goode-jáig 27 zeneműből szerepel részlet. A lemezt alumíniumból készült tok védi, amin rajzos utasítás szerepel a lemez lejátszásához, és ami feltünteti a műhold indítási helyét, a Földet. A lemez kicsiny területébe egy nagyon alacsony intenzitású (kb. 10 Bq) ultratiszta urán-238-at helyeztek el, aminek bomlásából megállapítható a szonda felbocsátási ideje.

lemez 600x372

A lemezre nem csak hangok, hanem 115 kép is került, mégpedig analóg kódolási eljárással.

További linkek a küldetésről a cikk végén találhatók.

 

Az Alpha Industries 2021-ben egy Voyager kollekcióval szeretne tisztelegni a Voyager küldetés előtt.

MA-1 VOYAGER kifordítható dzseki

vékony, tavaszi dzseki, bélés nélküli változat, melynek szabása a klasszikus MA-1 bomber dzseki szabását követi.

Voyager nasa dzseki

Szűk szabás, férfi és női méretezésben is kapható,
Cipzáras zárás, belső zseb,
Karzseb, kötött kézelő és derék.

voyager dzseki felvarró aranylemez

A dzseki mell részén a hanglemezt mintázó felvarró kapott helyet, karján pedig a meglátogatott bolygók láthatók, valamint a VOYAGER felirat.
A dzseki kifordítható, és a kék bélése csillagképeket mintázza.

voyager csillagképek

voyager dzseki kifordítva

cartMegnézem ezt a webshopban

VOYAGER KAPUCNIS PULÓVER a gyűjtemény másik darabja

voyager kapucnis pulóver

80% pamut, 20% polieszter,
Zsinóros kapucnival,
Kötött kézelővel és derék résszel.
A pulóveren ugyanaz a díszítés található, mint a dzsekin.

cartMegnézem ezt a webshopban

NASA VOYAGER PÓLÓ is nélkülözhetetlen darab.

voyager póló

100% pamut,
Végig csillagépes mintázattal

cartMegnézem ezt a webshopban

NASA VOYAGER aranylemez PÓLÓ

voyager póló2

100% pamut,
Az űrszondára helyezett aranylemez dekorációjával.

cartMegnézem ezt a webshopban

További információk a Voyager küldetésről:

Voyager a wikipédián

Kisfilm magyarul a Voyager küldetésekről.

Az aranylemezen látható fotók gyűjteménye.

A lemezre került hanganyag meghallgatható itt.

 

Boltok listáját itt találod.

A márkaboltról részleteket itt olvashatsz.

 

Vissza

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebben